jueves, 13 de octubre de 2016

Visiting Finnsh schools in Espoo Region



L’escoles que hem visitat avui estaven en Espoo, a uns 20 minuts en autobús.
L’ escola que ha visitat Gema es diu Mankaaanpuron Koulu, una escola de secundária, que ells anomenen lower secundary school, on s’estudien el 7-8 i 9 grau, que es l’equivalent a 2n, 3r i 4rt d’ESO. Del 1r a 6é grau ho fan en les escoles de primària. I després del 9é grau ja van a les escoles anomenades upper secundary school que són les de batxiller.
En aquesta escola, l’atenció a la diversitat la feien de manera diferent a la que vegerem ahir.  Ací el que tenien era un programa especial per a xiquets autistes, on cada xiquet tenia un educador o asistent social al costat. En total hi havien 9 xiquets amb 9 educadors.
En esta escola, no hi havien inmigrants, perquè els deriven a altres escoles de la zona on tenen el programa FLEXIBLE BASE EDUCATION ( que era el que tenien en l’ escola que vegerem ahir). Si que tenien 2 professors de suport o de reforç que entraven a algún aula quan algún professor ho demanava.
Com a curiositat, dir-vos que l’horari dels alumnes canvia cada 2 setmanes, degut a que les classes son de 90 minuts, és a dir, cada dia tenen 3-4 assignatures, i han de donar tot el curriculum. Per això han van canviant l’ horari. 
Les llengues que estudien de manera obligatoria són Finés, Anglés i Suec. I com a optatives tenen Alemà i Francés. En esta escola tots els dies fiquen deure!!!!!
Els departaments no están per assignatures, están per nivells, és a dir, departament de Year7, Year 8 and Year 9. I els professors de cada departament es reunixen 1 dia per setmana.
També ens han comentat que els alumnes si han d’anar al metge o es troben mal, els pares no han d’anar a per ells, se’ n poden anar de l’escola a casa asoles tranquilament. 
Tampoc tenen tutories ni hora d’atenció a pares!!!! Perquè els pares confien tant amb els professors, que no van mai a parlar amb ells. Amb el programa que tenen de seguiment de faltes de l’alumnat ( l’ITACA finés ) que és també
on penjen el deure diari, els pares tenen prou informació!!!!! Sols utilitzen les “tutories” quan están ja en el últim grau, el 9é, per a orientar-los respecte a quin és l’ itinerari més convenient que poden agafar.


Els alumnes poden arreplegar diners venent dolços , manualitats o objectes de segona mà i amb eixos diners poden comprar coses per al Centre, sempre i quan la directiva estiga d'acord. L' última adquisició ha sigut aquesta taula de  ping-pong.
Els alumnes estàn en l'assignatura de Home economics, que és obligatòria en 7é grau, després de cuinar es mengen el que han fet!!!


Alumnes en el descans, com fora ja fa fred, es queden pels racons del Centre i corredor


 Alumnes en classe de Història treballant per grups

 Alumnes en classe de plàstica
Alumnes en classe d' informàtica
Break time
Grups de professors que hem fet la visita amb 3 alumnes que ens han fet de guies. Els alumnes han estat tot el matí amb nosaltres, hem dinat també amb ells i els hem pogut fer un montó de preguntes. En el grup hi havien 2 professors de Portugal, una professora de la isla de Reunión ( França) i un español.

Sala de professors

El Institut que ha visitat Lina, és el Matilda Gymnasium  international school. És el que nosaltres diriem un Institut de Batxiller, estudien des de els 16 fins els 19, per a poder accedir a la universitat cal fer un exàmen anomenat Matriculation (el nostre selectiu) molt exigent, són pocs els alumnes que van a la universitat.
Per a poder accedir a estes escoles tens que tindre una nota mínima de 7. Els horaris són molt flexibles , els alumnes tenen que triar unes assignatures o altres en funció del que volen estudiar. 
En aquest cas esta escola és per a estudiants que tenen com a llengua materna el Suec. També estudien en anglés, molts volen estudiar en Anglaterra o EEUU. En aquesta escola les diferències metodològiques respecte al nostre sistema educatiu són insignificants, les classes s'imparteixen de la manera més tradicional.

Els alumnes amb els peus damunt de la taula o sofàs és prou habitual "they don't care"
Aquestos alumnes de Economics en anglés están treballant en grups
Alumnes durante l'esplai

Alumnes en classe d'anglés  com podeu observar hi han uns que atenen i altres que estan xarrant en el sofà o en el mòbil.
Alumnes en classe d'anglés preparant una exposició oral
Alumnes en classe de Suec.
Alumnes en classe de Biology, com podeu veure és exactament el mateix que fem nosaltres 

Per la vesprada junt a unes companyes de l'Institut d'Alaquàs, Santa i Maite, hem visitat el Ateneum Art Museum de Helsinki. Bàsicament eren pintors finesos, excepte una obra de Van Gogh i una de Cézanne. Ens ha decepcionat un poc perquè és molt xicotet  i hi han poques exposiciones. Però com anecdota, dir-vos que ens han deixat entrar al museu pràcticament gratis, de 30 euros que valia la entrada, hem pagar 2 per ser professores. Una mostra de lo important que és ací la figura del professor i el que es valora. A més a més no ens han demanat ni el carnet de professors perquè ací es fien de tots!!!! 
 


Després hem anat a la Biblioteca Nacional que ens ha agradat molt,  molt acollidora i amb una cúpula central des d'on ixen les prestatgeries de les diferents plantes.

Biblioteca








Per últim i amb una temperatura de -1 ºC hem visitat una illa anomenada Seurasaari a pocs kilómetres del Centre de Helsinki.  Es tracta d'un museu al aire lliure on es recrea com eren les cases i granges durant els últims 4 segles en Finlandia, aquestos edificis han sigut traslladats desde distintes parts de Finlandia.

Seurasaari













5 comentarios: