miércoles, 12 de octubre de 2016

Valkeakoski Schools


Avui hem vist com s’ha fet de dia en la ciutat de Helsinki, hem eixit de casa a les 6:45,que encara era de nit, per acudir a l’estació de Helsinki. Allí hem agafat un autobús que ens ha dut a la regió de Valkeakoski, a 150 km al nord de Helsinki , unes 2 hores en autobús, i a 20 km de la ciutat de Tampere (2a ciutat de Finlandia en tamany i en importància).
Allí cadascuna de nosaltres ha visitat uns col.legis diferents, Lina ha visitat l’ escola de Tyryn ( Tyryn Koulu) i Gema ha visitat la Naakan Koulu.

En les dos escoles hem tornar a percebre eixe ambient relaxat i tranquil tant per part dels alumnes com dels professors. Ens dona la sensació que els professors donen molta autonomia i confiança als alumnes i aquestos fan un bon ús d’aquesta. Les escoles són molt acollidores, amb uns raconets que conviden a quedar-te.
En els corredors estan les perxes amb les jaquetes penjades i els cascos de les motos , amb la total tranquilitat de que no van a desaparèixer. Hem tornat a entrar a varies classes, una de les que més ens ha agradat ha sigut la de música, que ha sigut molt dinàmica i divertida, és per aixó que vos hem passat alguns videos que podreu vore més cap abaix, des d’ací li’ls dediquem a MªCarmen Roca!!! fan 90 minuts seguits, ja que junten els 45 minuts de cada sessió.
Hem dinat també en el centre, junt als alumnes i el que més ens crida l’atenció és com està de net el menjador, les taules i el silenci que hi ha.
L’escola que ha visitat Lina, és una escola molt nova, amb molta dotació de material, ací vos passem unes fotos que volem compartir amb vosaltres.

Classe de música
 Taules amb forma de pentàgon que fàcilment permeten formar grups de treball de diferents maneres
 Handcraft class
 Taller de tecnología  amb una gran varietat de maquinaria i ferramentes

Els alumnes dinen a l'escola gratuïtament
Els professors tenen un Digital Visual Proyector. 

 Home economics class
 Ens han rebut a la sala de professors i ens han preparat café i dolços típics Finesos
 L'escola està plena d'espais on els alumnes poden relaxar-se o simplement parlar amb els companys
 La biblioteca està oberta per a tots


Alumnes en classe de música
Alumnes en Home economics class


En l’escola que ha visitat Gema, ha pogut vore com s’organitzen amb l’alumnat més conflictiu, menys motivat o amb problemes de socialització.
Per una banda als més conflictius o amb poques ganes de treballar els agrupen com a molt en grups de 10 alumnes i 2 adults a l’aula ( un professor i un assistent social) i per a obtindre el graduat en Educació bàsica han de fer un curs més que la resta. En estos grups hi havien alguns inmigrants que tenien problemes en la llengüa vehicular i que de fet hem intentat parlar anglés amb ells però no ens entenien ni ells el parlaven. Per a motivar a aquestos alumnes, els busquen alguna empresa u organitzacions no governamentals on ajuden i poden fer una especie de pràctiques, és a dir, és una especie de F.P bàsica pero a l’estil finlandés. Ells ho anomenen "FLEXIBLE BASIC EDUCATION ” . Per altra banda, tenen altre grup amb alumnes que duen ritmes de treball més lent, pero no mal comportament, on tampoc poden superar els 10 alumnes per classe i on poden mesclar alumnes de diferents nivells. En este grup, hi ha un professor que impartix TOTES les materies, es diu “ SPECIAL NEEDS CLASS”.
I per últim està l’educadora especial que també, com es fa al nostre centre, trau als alumnes de classe en algunes hores concretes , de vegades individualment o de vegades en grups de 2-3 alumnes.


Pàrking del Centre, els alumnes deixen tranquilament les bicis i les motos. Els centres no estan vallats. Els alumnes entren i ixen lliurement.
Dotació classe de música
Hall

Classe de música

Menjador

Alumnes del grup amb NEE jugant a les cartes

Alumnes del Flexible basic education (paregut a la FPB)
Menjador

Classe de musica


Després de la visita als centres, hem asistit a un Seminari on dos ponents ens han explicat com funciona el sistema educatiu en la Regió de Valkeakoski. Podriem resumir la filosofia del sistema educatiu en aquestes tres frases:

"Finns share one thing with South Koreans: a deep respect for teachers and their academic accomplishments"

"Less is more"

"Finns has a short schools day rich with school-sponsored extracurriculars, because Finns be!ieve important learning happens outside the classroom"

Per la vesprada hem anat a Tampere a visitar la ciutat que és la segona més important de Finlandia. Com que feia molt de fred la visita ha sigut curta, hem anat a la Catedral però estava tancada i ens hem comformat en fer fotos per fora.
Quan ja estàvem a punt de congelar-nos hem entrat a una cafeteria amb unes companyes de Grecia i Croàcia on hem intercanviat experiències.





5 comentarios:

  1. Les classes de musica flipants.Sobretot pel material del qual disposen.També m'ha agradat molt la de percussio corporal

    ResponderEliminar
  2. Moltíssimes gracies!!!!
    Es una passada saber el que fan de primera ma

    ResponderEliminar
  3. Per fi eixen els meus comentaris!!!
    Estic contestant cada dia, pero al final no es penjaven!!!!

    ResponderEliminar
  4. Esta molt be el diari que ens envieu de tot!!!

    ResponderEliminar
  5. Grans reportatges. Seguiu contant-nos

    ResponderEliminar